FAQ

Fråga: Hur får jag mer information om era hus?
Svar: Hör av dig via mail eller telefon. Se detaljerna under ”Kontakt”. Eller kom förbi på en av våra grillkvällar!

Fråga: Från vilka tillverkare är husen?
Svar: Vi har erfarenhet av de flesta tillverkare i regionen. Vår egen grillkåta med bastu är från Haparanda Wood Art.

Fråga: Någonting mer som jag ska tänka på?
Svar: Vi delar gärna våra erfarenheter från alla steg under resan. För oss var det ungefär så här:

  1. Grillkåta eller inte? Egentligen ville vi bygga en funkisbastu. Men grillkåtorna med bastu var bara så mycket finare.
  2. Tillverkare? Det finns flera tillverkare som bygger liknande grillkåtor. Även priserna är jämförbara. Men det finns vissa skillnader, låt oss prata om det.
  3. Detaljer. Vilken modell, vilken storlek? Vilka extras/anpassningar vill jag ha?
  4. Bygglov? Reglarna är olika i olika kommuner. Vår grillkåta med bastudel klarade sig som friggebod. Kaminen i grillkåtan räknas som grill och det behövdes ingen anmälan. Bastuugnen däremot behövde anmälas som eldstad. Det gick fort att få allting godkänt. När huset stod fick sotaren komma och besikta rökkanalen och bastuugnen.
  5. Grund. Detta beslutet kan fattas innan beställning av huset eller efter. Vi gjorde det efter att vi hade beställt. Grunden måste man fixa själv eller anlita någon. Det finns många möjligheter: Direkt på grusbädd, på betongplattor/lecablock eller en gjuten platta? Beroende på valet kan huset anpassas så att allting passar ihop när huset kommer.
  6. El? Om det är en bastu måste man bestämma om det ska vara elaggregat eller vedeldat. De flesta oisolerade utebastun är vedeldade, eftersom elaggregaten inte verkar klara sig lika bra i minusgrader. Det behövs alltså egentligen ingen el. Men om du har möjlighet att dra el till huset så kan det vara bra iallafall, möjligheter finns det många: Lavbelysning i bastu, belysning i grillkåtan, eluttag inne (dammsugare?) och ute (julbelysning?), elektrisk temperatursensor i bastu, …
  7. När huset står, är det inte helt klart än: Ska huset målas och hur? Utvändigt? Invändigt? Bastulavarna? Golvet? Vi jämförde en hel del färgtillverkare och färgtyper och vi berättar gärna om det.
Äntligen kan man rulla sig i snön efter bastun!
Glögg & Pepparkakor