El i grillkåtan och bastun

Grillkåtan och bastun är båda byggda för att fungera bra utan el. Bastun är vedeldad och grillkåtan behöver bara kol eller ved för att bli varm och för att kunna grilla.


Runt rökhuven finns det även små hållare för teljus.

Har man möjlighet att dra ett markrör från elskåpet till grillkåtan så kan det vara värt att göra ändå. Vi tyckte iallafall det. Det finns en hel del fördelar om man har el. Några exempel är:

  • Belysning
  • Eluttag
  • Hemautomation

Det är ibland svårt att veta om man ska använda inomhus- eller utomhuskomponenter. Man vill att allt ska klara minusgrader, men å andra sidan är utomhuskomponenter oftast vattentäta och det spelar ju ingen roll i grillkåtan. Vi har blandat lite och provat oss fram. I bastun däremot kan det vara bra att använda komponenter som är tillåtna för värmen och fukten som uppstår när man bastar.

I grillkåtan har vi lagt två Philips Hue Lightstrip Plus runt kanten mellan vägg och tak. Vi funderade också på små spottar i de sex takkantlisterna. Men eftersom vi redan har Philips Hue i huset, så var det bästa alternativet. Man kan sätta på, stänga av och välja färg via en app i telefonen, men vi har även en vanlig ljusbrytare i grillkåtan så att det inte blir för krångligt. Vi använder inomhusvarianten och även under vintern med minusgrader har vi inte haft några problem med den lösningen.


I bastun ville vi inte ha för mycket ljus, så vi köpte två Tylö Ljuslist LED 1900 från Bastuspecialisten. Tanken var egentligen att ha en bakom ryggstödet och en under lavarna. Men eftersom det inte finns nog med plats under ryggstödet, så installerade vi nu en under den övre delen och en under den nedre delen av lavarna. Det blev väldigt bra, men jag är lite osäker på om inte en hade räckt.


Eluttag har vi satt både i grillkåtan och utanför. Inte i bastun, jag antar att det inte är någon bra idé med värmen och fukten. I grillkåtan har vi eluttag kopplat till en brytare i hörnet mellan vägg och tak för Philips Hue Lightstrips (de har en kontakt). Sedan har vi även två dubbeleluttag under bänken. Vi använder dem för att ladda telefonen, ansluta högtalare och – mest av allt – för att koppla in dammsugaren dagen efter man grillat. Eluttaget på utsidan av bastun använder vi under vintern för en ljusslinga runt taket.

Det finns säkert många andra häftiga grejer som man kunde bygga in, på andra sidan ska man kanske inte överdriva med teknik i en grillkåta eller i en utebastu 🙂 Vi styr vårt hus via en hemautomatiseringslösning som heter KNX. Jag ville kunna se via en app i telefonen hur varmt det är i bastun. Därför installerade vi en temperatursensor i bastun som är kopplat till KNX-systemet. Nu går det att se när det är dags att lägga på mer ved när man värmer upp bastun.

Samanfattningen är, som sagt, det behövs ingen el. Men om man har möjlighet tycker jag att det är värt det – mest för att ha ljus och för att kunna dammsuga.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *