Vilken färg?

När huset står, finns det lite kvar att göra innan det är redo att användas. Största frågan som kvarstod för oss var valet av rätt färg. Egentligen måste man välja färg redan då huset beställs eftersom man anger vilken färg taket skall ha redan i beställningen: Svart, Röd, Grönt, etc. Vi visste inte vilken färg vi ville ha redan då, så vi valde ett svart tak. Det kändes neutralt och husets och garagets tak är också svart.

Färgen på utsidan är viktig, men det är inte bara en färg som måste väljas:

Ytterväggar

När grillkåtan eller bastun har äntligen är klar, ska det se snyggt ut förstås. Den skall passa in i området där den står. I vårt fall står den nära hus och garage, men eftersom grillkåtans virke är annorlunda (halvrunt timmer) än husets och garagets så ville vi ha en kontrast mellan hus och grillkåta/bastu, som ändå passar ihop. Egentligen är det flera beslut som ska tas:

  1. Färgton
  2. Färgtyp
  3. Tillverkare

Här är några exempel vi hittade på nätet:

I sambad med valet av färgton måste man även besluta om man vill se träet genom färgen. Acrylatfärg är helt täckande och håller därför längst. Lasyr låter trästrukturen skina genom, men måste målas om lite oftare. Olja skyddar minst och måste målas om oftast, men det ser mest naturligt ut.

Ni ser på bilderna vilket hus som inspirerade oss i valet av färgton. Vi gillade kombinationen av mellangrå/brun eftersom det blev en bra kontrast till vårt ljusgråa hus. Vi valde en lasyr då vi tycker det ser mer naturligt ut när man ser trästrukturen. Intressant är att den grå färgen är mycket mer täckande än den bruna, trots att båda är samma lasyr av samma tillverkare.

En annan aspekt att tänka på är att det är mer jobb att måla huset i olika färgar (t.ex. knutarna bruna, väggarna grå). Med vår lasyr fick man först grundolja, sedan måla två gånger. Det betyder 3 arbetsmoment för väggarna och ytterligare 3 arbetsmoment för knutarna (som kan inte göras samtidigt eftersom väggarna måste torka och tejpas innan knutarna kan målas).

Husen består oftast av obehandlat, hyvlat vike. Vårt största problem, när vi började välja färg, var att nästan alla färgtillverkare skrev att man inte skall måla direkt på hyvlat virke, utan att det skulle ruggas upp med sandpapper eller slipmaskin först. Annars finns risk att färgen inte riktigt ”håller”.

På nätet läste vi att Auson Trätjära passade bra till hyvlat virke. Först gillade vi idén, men sedan fick vi intrycket av att en trälasyr håller längre och vi blev rädda att tjära luktar för mycket. Det är även svårt att måla över tjära med någonting annat än tjära vilket gjorde att vi inte vågade ta det.

Den enda lasyren vi hittade, som skulle funka bra utan att rugga upp träet var Jotun TREBIT Oljelasyr. Vi köpte en brun och en grå burk och provmålade (tre gånger enligt tillverkarens rekommendation). Det var tur eftersom färgen är extremt glansig och även efter en vecka såg det fortfarande ut som en kladdig klubba (och vi har inte målat för tjockt, det hyvlade virket sög inte i sig färgen).

Men vi kunde inte se hur vi skulle kunna rugga upp hela huset, det hade varit ett extremt stort jobb. Därför ringde vi en målare för att fråga vad det skulle kosta att få det gjort. Han skrattade och sa att han har i hela sin karriär aldrig ruggat upp innan han målat. Eftersom vi litade på honom (och fick även kontakt med andra som målade utan att göra det) bestämde vi oss för att vi testa en annan färg: Beckers Trälasyr.

Med Beckers Trälasyr grundoljar man med Beckers Grundolja Trä (färg: Askgrå och Rost), sedan målar man två gånger med lasyren. Även här provmålade vi och resultatet var precis som vi hoppats på: det var klara färger, men inte överdrivet glansiga utan med naturligt utseende. Nu har det bara gått ett år sedan huset var klart, men vi är väldigt nöjda.

Fönster och dörrar

Vi har verkligen funderat mycket på rätt färg, men vi hade helt glömt fönstren. När vi började måla, så målade vi utsidan av fönstren med ytterfärg och insidan med innerfärg. Det funkar nog, men om fönstret är öppet och det regnar, så kan det komma lite vatten på innerfärgen i fönstren. Har någon erfarenheter? Jag vet att det finns fönsterfärg, men det känns lite överdrivet för en liten grillkåta/bastu…

Grillkåta

Innerväggar och tak

Insidan av grillkåtan måste man inte måla. Den naturliga träfärgen är fin och måste egentligen inte förändras. Men vi var rädda för fläckar om man spillar rödvin eller någonting liknande. Och vi ville förhindra att det gulnar. För att skydda träet lite och för att vi tycker det ser fint ut målade vi väggar och tak med Jotun Lady Pure Nature interiörlasyr (färg: Vitkalkat).

Golv

I grillkåtan har vi valt spontat, isolerat trägolv. Vi ville att golvet skulle få bästa möjliga skydd som inte förändrar färgen. I färgbutiken rekommenderade de en hårdvaxolja. Största märket är Osmo, vi använde TreStjerner Hårdvaxolja. Hårdvaxoljorna finns även pigmenterade om man vill ha golvet lite ljusare eller mörkare.

Har man trallgolv i grillkåtan behandlar men det nog annorlunda, t.ex. med en träolja som man använder för altaner. Vilka erfarenheter/åsikter har ni?

”Borden” runt grillen och sittbänkar?

Bordsbrädorna runt grillen blir smutsiga. Man äter på dem och det kan även flyga lite aska från grillen på dem. Idag är jag övertygad om att vi bara skulle ha behandlat dem med samma hårdvaxolja som golvet. Istället använde vi Ronseal Finishing Oil, som är gjort för skärbrädor etc. Problemet med den är att ytan inte blir lika hård och tät så att smuts kan fortfaranda sugas upp av träet. En hårdvaxolja hade definitivt varit bättre.

Sittbänkarna har vi inte målat. Dels kändes det onödigt eftersom det ligger renskinn på varje bänk. Dels var jag osäker på hur färgen förhåller sig om ett renskinn ligger på den hela tiden. I princip är det ok, men det hade nog sett lite snyggare ut om vi hade målat bänken också.

Bastu

Innerväggar och tak?

I bastun ser det lite olika ut. Man får inte använda vilken färg som helst eftersom värmen kan frigöra gaser som man vill inte andas in. På andra sidan kan träet bli mer hållbart och enklare att rengöra om man behandlar det.

I färgbutiken tyckte de att en behandling är bra, men att träfärgen blir mörkare med tiden om man behandlar. Vi valde att bara måla lavarna (tillverkaren rekommenderade det) och trallgolvet.

Golv och bastulavarna?

Allt beror på vilket golv man har: Har man gjuten en betongplatta måste man antagligen inte göra någånting alls. Har man trallgolv däremot kan det vara bra att behandla: Man går på golvet, kanske ibland med smutsiga fötter. Veden ligger på golvet framför bastuugnen. Svett kommer på brädorna när man tvättar sig.

Det finns två produkter för bastun: Bastuolja och bastuvax. De flesta tillverkarna är från Finland. Hos oss ingick en liten flaska Teknos Satu Bastuolja till lavarna med rekommendation att måla dem med oljan. För golvet rekommenderade Teknos att använda Teknos Satu Bastuvax. som även kan användas för lavarna. Och det gjorde vi, vi använde deras bastuvax både för golvet och lavarna inkl. ryggstödet. Färgen förändrades inte genom målningen, träet blev inte halt – vi är nöjda.

Vi hoppas att våra erfarenheter hjälper dig med val av rätt färg. Det finns otroligt många möjligheter, dela gärna med dig av dina erfarenheter som en kommentar nedan och hör av dig om du har frågor.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *