Husgrund under grillkåta/bastu

Vi hade inte funderat särskilt mycket på grunden när vi beställde vår grillkåta med bastu. Eftersom ingen av oss är byggare hade vi svårt att bestämma vad som var rätt att göra. En grillkåta/bastu har inte samma krav som ett ”riktigt” hus, men å andra sidan ska den ändå hålla i så många år som möjligt.

Första steget är egentligen att bestämma hur man vill ha golvet. På nätet hittar man grillkåtor som inte har något golv alls. Men de flesta kåtor jag hittat har trallgolv, ungefär som en altan med lite avstånd mellan brädorna. Fördelen är att vatten/smuts kan rinna genom golvet, nackdelen är att det kommer kall luft nerifrån på vintern. Alternativet är ett massivt trägolv, som är tätt och kan även ha isolering under. Vi bestämde oss för trallgolv i bastun för att kunna tvätta oss med vatten, som sedan kan rinna ner genom golvet. I grillkåtan har vi ett massivt trägolv med isolering under, så att det blir varmt på vintern.

Som grund finns egentligen fyra möjligheter:

  1. Grusbädd
  2. Grusbädd med markplattor/lecablock
  3. Plintar
  4. Gjuten platta

Grusbädd

Lägger man golvet ”direkt” på gruset, behöver man ingen bärande underkonstruktion. Golvtrall spikat på relativt tunna, liggande reglar räcker eftersom allting ligger direkt på marken. Det är det enklaste alternativet och om man tittar på bilder på nätet verkar det vara det vanligaste.

Grusbädd med markplattor/lecablock

Är man rädd för fukt mellan grus och golvreglar (eller har man lutning i grunden) så kan man istället bygga en bärande ram som man lägger på markplattor eller lecablock (med underlagspapp mellan platta/leca och trä). Då används lite bredare reglar (stående) på vilka golvtrall eller trägolvet ligger. I ramen kan man sätta golvisolering.

Plintar

Om man bygger en ram som beskrivet ovan kan man även skruva fast den på plintar, som man ofta gör när man bygger altan. Egentligen tror jag att det kan vara ett bra alternativ, men eftersom husleverantörerna bygger golvet dels eller helt redan i fabriken, tror jag det är svårt att förbereda plintarna så att allting passar ihop när huset levereras. Och att sätta plintar när huset kommer tar för lång tid. Om man däremot enbart beställer huset och bygger upp det själv, kan det kanske vara något att fundera på.

Gjuten platta

En gjuten platta torde vara den mest stabila lösningen. Men å andra sidan kan det vara jobbigare/dyrare att göra. Har man en bastu behöver man även tänka på att det behövs ett avlopp för vattnet.

Vi bestämde oss för grusbädd med lecablock. På det viset kan luften cirkulera under huset, vattnet i bastun kan rinna av enkelt och vi kan ha ett isolerat trägolv i grillkåtan. Nackdelen är att det ser lite annorlunda ut än vårt (bostads-)hus och garage (som står på gjutna plattor).

Hur förbereder man en grusbädd som grund?

Jag trodde att jag skulle kunna gräva lite med en spade, hyra en släpvagn och köra några lass grus hem som jag skulle kasta in i hålet. Det hade kanske gått, men det hade tagit lång tid. Vår grillkåta/bastu har lite mindre än 25 kvm och det måste finnas lite marginal. Om hålet ska vara ca 50cm djup är det ca. 15+ kubik. Det är ca. 2 lastbilar (inte släpvagnar). Sedan ska det fyllas med grus, samma mängd.

Vi fick tag i en granne som har en lastbil, grävmaskin och en padda. Sedan hyrde vi även en liten dumper, eftersom lastbilen inte kunde köra direkt till byggplatsen. På dag 1 grävde vi hålet. Grävmaskinen lastade jord i dumpern, som körde den till lastbilen. Det blev två lastbilskörningar med jord. På dag 2 hämtade vi markduk och två lastbilar grus som vi fyllde hålet med. I hålet måste vi även lägga ett rör för luften till grillen. Sedan packades allting med paddan. Innan huset levererades köpte jag ca. 20 lecablock och underlagspapp, som byggarna lade ut när de började bygga golvet.

Kunde vi ha sparat några kronor om vi hade grävt lite mindre eller om vi hade lagt huset direkt på grus utan lecablock? Förmodligen. Men vår lösning är inte mycket dyrare och hittills känns den bra.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *